Továbbra is rengeteg a szabálytalanul áthaladó gyalogos a Búza térnél

Megosztás

A két héttel ezelőtti borzalmas tragédia a jelek szerint nem volt elég intő jel, továbbra is rengetegen teszik kockára az életüket egy ötperces kitérő lefaragása miatt. Csak nehogy újra megismétlődjön a szeptember végi halálos gázolás.

Szeptember elején elkezdődött a Búza téri aluljáró felújítása. A lépcsősorok állapota hosszú ideje megoldatlan, több városvezetésen átívelő probléma. A földalatti átkelőhelyet 1978-ban kezdte építeni a KÉV-METRO nevű szocialista vállalat, és egy évre rá, 1979-ben adták át. A lépcsősorokon azóta nem történt átfogó rekonstrukció, így a gránitlapok mára több helyen is megcsúsztak, a lépcsők állaga pedig helyenként már életveszélyesen leromlott. Ennek a helyzetnek tesz a végére pontot az önkormányzat. Első ütemben a Centrum felőli kijáratot zárták le, közlekedni a másik két kijáraton keresztül 2-3 perces kerülővel lehetett – aki a buszhoz sietett, ezt a kitérőt bele kellett kalkulálnia az idejébe. Az aluljáróban működő üzletek ekkor még nyitva tartottak a munkálatok alatt is – írja a Minap.hu.

Szeptember végén a Centrum és az Ady Endre utca felőli lejárót megnyitották a gyalogosforgalom előtt. A teljes lépcsősort újrabetonozták, a gránitburkolatot a következő napokban tervezték lerakni. A kivitelezés azonban nem lett tökéletes, erre többen fel is hívták a figyelmet – köztük a Borsod24 is. Mint kiderült, a zsaluzással volt a probléma: rosszul végezték ezt a fázist, így a lépcsők fokai egyenetlenek, hullámosak lettek. A problémás részeket e hét hétfőn visszabontották és kijavították, és a buszpályaudvar felé vezető lépcsősor lezárásával folytatódott a munka.

Az aluljáró teljes lezárásával – minden figyelmeztető felhívás ellenére – sokan a sűrű forgalmú, hol négy, hol hatsávos úton akarják levágni a kerülőt. Ez azonban nemcsak tilos, de meglehetősen veszélyes is. Még csak részleges volt a lezárás, amikor egy szabálytalan átkelés tragédiába torkollt, ez történt két héttel ezelőtt kora reggel.

Szeptember 22-én a 26-os számú főút Búza tér melletti szakaszán halálos közlekedési baleset történt. Egy arra haladó gépjármű, eddig tisztázatlan körülmények között, elütött egy úttesten áthaladó gyalogost, aki a helyszínen életét vesztette – írta a balesetről kiadott közleményében a rendőrség. Azóta kiderült, hogy egy édesanya volt az áldozat, aki – ahelyett, hogy a lámpáig elsétált volna, szabálytalanul kelt át az úttesten. Bár a tragikus példának elrettentő módon kellene hatnia, az utóbbi héten számos felvétel látott napvilágot arról, ahogy telefonáló, dolgukra siető emberek szelik át a veszélyes útszakaszt. A Borsod24 is beszámolt arról, hogy ott, ahol a halálos baleset volt, egy nő babakocsit tolva kocogott át a forgalmon.

Mindezek a fokozott rendőri jelenlét ellenére történnek: csak hétfőn tíz szabálysértési bírságot szabtak ki az egyenruhások. A rendőrség több fórumon is hangsúlyozza, a cél nem a büntetés, hanem a biztonságos közlekedés szabályainak betartatása. Saját érdekünkben is tartsuk be, ha másért nem, az életünk védelmében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek